جستجوی مقالات فارسی – تاثیر مدیریت دانش بر عملکرد سازمان های خصوصی- قسمت ۲۲
حجم نمونه این تحقیق با استفاده از فرمول برآورد حجم نمونه کوکران برای جامعههای بزرگ با ضریب اطمینان ۹۵/۰ و ضریب دقت ۰۵ /۰ به میزان ۱۸۵نفر برآورد شد که برای اطمینان بیشتر این مقدار به ۲۰۰نفر از پرسنل بانک انصار شعب غرب تهران افزایش یافت؛ در این تحقیق، نظر به جامعه پژوهش، از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده می شود.
P = نسبت داشتن ویژگی مورد نظر n = حجم نمونه
q= نسبت نداشتن ویژگی مورد نظر d= سطح دقت مطلوب
= ۹۶/۱
۳-۵- ابزارهای گردآوری تحقیق
گردآوری دادههای مورد نیاز تحقیق، یکی از مراحل اساسی آن است، ابزار سنجش و اندازهگیری، وسایلی هستند که محقق به کمک آنها میتواند اطلاعات مورد نیاز تحقیق خود را گردآوری، ثبت و کمّی نمایند. (حافظنیا، ۱۳۸۲،ص ۱۴۴) برای به دست آوردن دادهها ابزار گوناگونی مانند مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه و مدارک و اسناد وجود دارند. هر یک از این ابزار مزایا و معایبی دارند. هر پژوهشگر باید با توجه به ماهیت مسأله و فرضیههای طراحی شده، یک یا چند ابزار را طراحی کند و پس از کسب شرایط لازم در مورد اعتبار این ابزارها، از آنها در جهت جمعآوری دادهها بهره جوید تا در نهایت از طریق پردازش و تحلیل این دادهها، بتوان در مورد فرضیهها قضاوت کرد. (خاکی، ۱۳۸۷،ص ۱۵۹) جهت جمعآوری دادهها و اطلاعات مورد نیاز برای تحقیق حاضر از روشهای زیر استفاده شده است:
۱- مدارک کتابخانهای:
روشهای کتابخانهای در تمامی تحقیقات علمی مورد استفاده قرار میگیرند، ولی در بعضی از آنها در بخشی از فرآیند تحقیق از این روش استفاده میگردد. در این تحقیق نیز جهت شناخت چهارچوبهای نظری و دستیابی به اطلاعات حاصل از تحقیقات گذشته از منابع قابل دسترس در کتب، مجلات علمی- پژوهشی و سایتهای معتبر علمی در زمینه مدیریت استفاده شده است.
۲- مصاحبه با اساتید بازاریابی و برخی مدیران و متخصصین امور بیمه:
مصاحبه، شیوهای است که در آن فرد پژوهشگر با آزمودنی تماس مستقیم برقرار میکند و از این طریق به ارزیابی عمیق ادراکها، نگرشها، علایق و تلقیهای او میپردازد. (خاکی، ۱۳۸۷، ص ۲۴۱) در این مرحله با مصاحبهای که از استادان صاحب نظر در زمینه بازاریابی، متخصصین، مشاوران و مدیران مجرب در زمینه صنعت بانکداری صورت گرفت، اطلاعات اولیه برای طراحی پرسشنامه جمعآوری گردید. همچنین جهت سنجش روایی پرسشنامه، با استادان، متخصصان و برخی مدیران با تجربه در صنعت بانکداری ایران، مصاحبه صورت گرفته و از نظرات آنها برای اصلاح پرسشنامه استفاده گردید.
۳- پرسشنامه:
پرسشنامه، ابزار اصلی تحقیق حاضر جهت بررسی نقش مدیریت دانش بر عملکرد سازمان می باشد. پرسشنامه به عنوان یکی از متداولترین ابزار جمعآوری اطلاعات در تحقیقات میباشد که عبارت است از مجموعهای از پرسشهای هدفمدار که با بهرهگیری از مقیاسهای گوناگون، نظر و دیدگاه و بینش یک فرد پاسخگو را مورد سنجش قرار میدهد (خاکی، ۱۳۸۷، ص ۲۴۲).
در این تحقیق برای طراحی پرسشنامه از چندین مقاله علمی و کتب معتبر در زمینه مدیریت دانش در صنعت خدمات به ویژه بانکداری، استفاده شده است.
همچنین با نظرخواهی از خبرگان و مدیران در امور بانکی و مشاوره استادان محترم راهنما و مشاور و متخصصین امور طراحی پرسشنامه و تحلیلهای آماری، معیارهای مهم و اساسی برگزیده و پس از اصلاح و بازبینی به عنوان شاخصهای اساسی پرسشنامه تعیین گردید. سپس بر طبق این معیارهای گزیش شده، سؤالات پرسشنامه اصلی به مرحله تدوین رسید.
۳-۶- مقیاس و طیف ابزار اندازهگیری تحقیق
مقیاسهای اندازهگیری واحدهایی هستند که برای سنجش متغیرها در ابزارهای گردآوری دادهها به کار میروند. مقیاسهای اندازهگیری عبارتند از: مقیاسهای اسمی، ترتیبی، فاصلهای و نسبی.
در پژوهش حاضر مقیاس اندازهگیری، مقیاس ترتیبی[۵۸] است. در این نوع مقیاس به طور نسبی، شدت و ضعف اندازه صفت یا ترجیحاتش نیز مشخص میگردد. این شدت و ضعف، به صورت تقدم و تأخر بیان میشود. طیف مورد استفاده در این پژوهش نیز طیف لیکرت ۵ گزینه ای می باشد پژوهشگر ارزشهای عددی مقیاس را طوری تعیین میکند که بیشترین یا بالاترین ارزش عددی یا امتیاز به موافقترین افراد تعلق گیرد. (کاملا موافق=۱ ، موافق- ۲، نظری ندارم= ۳، مخالف= ۴، کاملا مخالف= ۵).
۳-۷- سنجش روایی[۵۹] پرسشنامه
روایی از واژه روا، به معنای جایز و درست گرفته شده و روایی به معنای صحیح و درست بودن است. مقصود از روایی، آن است که وسیله اندازهگیری بتواند خصیصه و ویژگی مورد نظر را اندازه بگیرد. اهمیت روایی از آن جهت است که اندازهگیریهای نامناسب و ناکافی میتواند هر پژوهش علمی را بیارزش و ناروا سازد. اعتبار، در اصل به صحت و درستی اندازهگیری محقق برمیگردد. (خاکی، ۱۳۸۷، ص ۲۸۸) روایی پرسشنامه حاضر بر اساس روایی محتوایی میباشد.
روایی محتوایی[۶۰] این اطمینان را به وجود میآورد که مقیاس شامل یک سری موارد کافی و نمونه جهت استفاده از مفهوم است. هرچه موارد معرف حیطه مفهومی که اندازهگیری میشود، بیشتر باشد، اعتبار محتوایی آن بیشتر خواهد بود. به عبارت دیگر، روایی محتوایی معرف چگونگی توصیف ابعاد و اجزای مفهوم است. (خاکی، ۱۳۸۷، ص ۲۸۹)
روایی محتوا به تحلیل منطقی محتوای یک آزمون بستگی دارد و تعیین آن بر اساس قضاوت ذهنی و فردی است (ازکیا و دربان آستانه، ۱۳۸۲، صص ۵۰۳ – ۵۰۱)
جهت سنجش روایی پرسشنامه در تحقیق حاضر، از نظر استادان مجرب بازاریابی و مدیران و کارشناسان با تجربه بانکداری و مشاوران طراحی پرسشنامه و برای اصلاح پرسشنامه استفاده گردید.
۳-۸- سنجش پایایی[۶۱] پرسشنامه
برای اندازهگیری پایایی، از شاخصی به نام «ضریب پایایی» استفاده میشود و اندازه آن معمولاً بین صفر تا یک تغییر میکند. ضریب پایایی صفر معرف عدم پایایی و ضریب پایایی یک معرف پایایی کامل است. پایایی، میزان توانایی یک وسیله اندازهگیری، برای حفظ ثبات خود در طول زمان است.
مهمترین روش برای مقیاسهای رتبهای (ترتیبی)، روش «کرونباخ[۶۲]» یا نگرش سنج است که توسط سه محقق به نامهای کرونباخ، راجاراتنام و گلیرز، مطالعه و ارایه گردید ولی فقط به نام کرونباخ معروف شده است و در آن، علاوه بر آن که شاخصی برای تأیید اندازههای حاصله از گروهها و افراد به دست میآید، قابلیت تعمیم این اندازه، به سایر اندازهها نیز معین میگردد (ظهوری، ۱۳۷۸، ۱۴۳-۱۴۲).
در این روش، اجزا یا قسمتهای آزمون برای سنجش ضریب پایایی آزمون به کار میروند. (مؤمنی، ۱۳۸۷، ص ۲۱۱) . این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازهگیری به کار میرود که با استفاده از فرمول زیر به دست میآید:
J: تعداد زیرمجموعههای سؤالهای پرسشنامه
پرسشنامه،
، واریانس زیرآزمون J ام و ۲S واریانس کارآزمون میباشد (فرهنگی و صفرزاده، ۱۳۸، ص ۲۳۴)، اگر ضریب آلفا بیشتر از ۷/۰ باشد، آزمون از پایایی قابل قبولی برخوردار است. (مؤمنی، ۱۳۸۷، ص۲۱۲)
ضریب پایایی برای پرسشنامه این پژوهش که حاوی ۳۹ سوال میباشد، برابر ۸۰۸/۰ محاسبه گردید. با عنایت به این که حداقل ضریب پایایی برای پرسشنامههای پژوهشی ۷۰/۰ میباشد، ملاحظه میگردد که ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده از این مقدار بالاتر است. این ضریب برای هر قسمت از پرسشنامه بطور مجزا محاسبه شده و نتایح آن در پیوست آورده شده است.
۳-۸-۲- ارزیابی میزان اعتبار سئوالات پرسش نامه
با توجه به اهمیت پایایی[۶۳] در نتایج تحقیقات در ابتدا باید این امر مورد توجه قرار بگیرد. پایایی به دقت، اعتماد پذیری ثبات یا تکرار پذیری نتایج آزمون اشاره میکند. اگر آزمونی در هر بار اجرا برروی تعدادی آزمون شونده نتایج مختلفی به دست دهد، آن آزمون یک آزمون پایا نخواهد بود و در واقع هیچ چیز را به درستی اندازه نخواهد گرفت و اگر یک آزمون چیزی را به درستی اندازهگیری نکند، هیچ اطلاع مفیدی به ما نخواهد داد.
اعتبار بیانگر میزان ثبات و تکرار پذیری نتایج حاصل از اجرای یک آزمون بر روی یک نمونه واحد در دفعات متعدد زمانی است. جهت تعیین پایایی ابزار از روش روش آلفای کرانباخ[۶۴] استفاده شده است. در واقع برای برآورد ضریب اعتبار، این روش مستلزم تنها یک بار اجرای آزمون است. این روش بستگی به همگنی کارکرد آزمودنی از یک سوال به سوال دیگر است و محاسبه آن مبتنی بر انحراف استاندارد سوالهاست. در نهایت بر اساس همبستگی درونی سوالات آزمون مقدار آلفا استخراج میشود، چنانچه این مقدار بیش از ۷/۰ باشد میتوان گفت ابزار دارای پایایی است. نتایج در فصل۴ به تفکیک ذکر شده است.
۳-۹- متغیرهای تحقیق
برای دانلود متن کامل این پایان نامه به سایت jemo.ir مراجعه نمایید. |