مطالب عمومی سری اول

غذاهای خوشمزه تهرانی ها را بشناسیم

پایتخت ۲۳۰ ساله ایران، سوغات و صنایع دستی و غذاهای جور واجور و خوشمزه ای داره که در سرویس گردشگری ما، به  بخشی از اون اشاره کردیم. هم اینکه اگه به این سرویس مراجعه کنین، شما رو با ده ها مقصد گردشگری تهران از کاخا و گالریا گرفته تا کافه و رستورانای معروف و بستنی فروشیای مطرح شهر تا پاساژهای لوکس و باشکوه از ایران مال تا پالادیوم و خونهای تاریخی سطح شهر و موزه ها آشنا کردیم که فرصت خوبی واسه گردشگری شهری هموطنان در کلانشهر دود آلود ایرانه. در گزارش امروز، نگاهی داریم به غذاهای تهران که مطمئنا، وام گرفته از سبک زندگی و فرهنگ اقوام ایرونی بوده و به وسیله مهاجران، در این شهر رونق گرفته.

 

سر گنجشکی

 

 

 

سر گنجشکی تهرانی یکی از غذاهای محلی استان تهرانه. جفت و جور این غذا بسیار اسانه و طعم خوشمزه ان همیشه به یادتون می مونه. مواد نیاز به توضیح زیره:‌‌

  • گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم

 

  •  پیاز دوعدد متوسط

 

  •  سیب زمینی ۲ عدد متوسط

  •  رب گوجه فرنگی یه الی دو قاشق غذا خوری
  • نمک و فلفل زردچوبه به مقدار لازم
  •  روغن به مقدار لازم.

روش درست کردن به این صورته که یه عدد پیاز رو نگینی خرد کرده بعد با مقداری روغن سرخ میکنیم. بعد از سرخ شدن یه قاشق چای خوری زردچوبه و دو قاشق رب گوجه فرنگی رو تفت داده و سه الی چهار لیوان آب اضافه کرده می‌گذاریم بجوش بیاد.

بعد گوشت چرخ شده رو با یه عدد پیاز متوسط با رنده بزرگ رنده کرده و با نمک و یه قاشق غذا خوری از مرزه و ترخون خشک و یه قاشق چای خوری زردچوبه و نمک و فلفل خوب ورز میدیم. این مواد رو بدون مرزه و ترخون هم میشه جفت و جور کرد.
به این صورت که مرزه و ترخون حذف میشه و فقط با یه عدد پیاز متوسط با نمک و فلفل خوب وزر میدیم و بقیه مراحل رو انجام میدیم.

از مواد گوشتی به اندازه یه فندق درشتر ورداشته در دست گرد کرده و در سس پیاز داغ و رب گوجه میندازیم. وقتی تموم کوفته ریزه‌ها که همون سرگنجشکی‌ها هستش به اتمام رسید سیب زمینی‌ها رو پوست گرفته و به اندازه یه بند انگشت مربع خرد کرده و به سر گنجشکی‌ها اضافه میکنیم و میذاریم تا سیب زمینی‌ها پخته شن. بعد از پخت سیب زمینی سر گنجشکی خوشمزه رو در ظرف مورد علاقه ریخته و با نون تازه وسبزی خوردن یا پیازچه نوش جون کنین. از مقداری آبلیمو تازه یا پرک‌های داخل لیمو عمانی در آخر پخت سر گنجشکی میشه اضافه کرد.

 

دمی بلغور جو

 

دمی بلغور جو یکی از غذاهای محلی استان تهرانه. این غذا مربوط به منطقه لواسانه که در اون از یه جور سبزی محلی به نام تبله هم استفاده می‌شه. لواسان از مناطق خوش آب و هوا در پایتخت بوده که واسه خرید شکلای جور واجور میوه و لبنیات محلی می تونین به این نقطه پایتخت مراجعه کنین. مواد لازم واسه جفت و جور دمی بلغور جو به این شرحه:‌

  • بلغور جو ۲۰۰ گرم
  •  لوبیا قرمز، لوبیا چیتی و نخود جمعا ۱۵۰ گرم

 

  •  آب ۱ لیتر

 

 

  •  عدس ۷۰ گرم

 

  •  سبزی (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج) ۳۰۰ گرم

  •  نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین به اندازه لازم

 

 

  •  پیاز داغ ۲ قاشق

 

  • نعنا ۱ قاشق

 

 

  • برنج ۱۰۰ گرم

 

  • ماست چکیده واسه تزئین به اندازه لازم.

روش درست کردن به این صورته که بلغور و حبوبات رو به جز عدس، از شب قبل در آب خیس میکنیم. اون گاه در آبکش بریزین تا آب اضافی‌ اون گرفته شه.
حالا یه لیتر آب به اون اضافه و روی اجاق بذارین. آب که جوش اومد، شعله رو ملایم کنین و پس از یه ساعت عدس رو همراه با سبزی شسته و خرد کرده اضافه کنین و صبر کنین تا حبوبات بپزه.

در قدم بعدی، ادویه، پیاز داغ و نعنا داغ رو اضافه میکنیم. وقتی که آب غذا کشیده شد، برنج شسته و خیس خورده رو اضافه کنین و آهسته هم بزنین تا تموم آب اون جذب شه.
حالا صبر کنین تا برنج به طور کامل مغز پخت شه اون وقت دمی رو در ظرف بکشین و با ماست چکیده تزئین کنین.

دمپختک

دمپختک یه غذای سنتی ایرانیه که پایه اون برنجه و در نقاط جور واجور با در نظر گرفتن ذائقه اون منطقه با فرق‌ های کوچیکی پخته می‌شه. مواد اولیه جفت و جور دمپختک تهران به این شرحه:‌‌

  • برنج واسه ۲ نفر
  •  لپه باقلا ۱۰۰ گرم

  •  گوشت چرخ کرده ۲۵۰ گرم
  •  پیاز سرخ کرده ۴ قاشق
  • رب گوجه ۳ قاشق

  • زعفران، نمک ، فلفل و زرد چوبه به مقدار لازم.

 

 

روش درست کردن این غذا که خیلی نمیشه فقط به تهرانیا منتسب کرد به این صورته که لپه باقلا رو با مقداری آب جوش خیس کرده و بعد از ۲۰ دقیقه با مقداری آب جوش میپزیم طوری که له نشه. برنج رو هم خیس کرده و بعد در آب جوش ۱ قاشق رب گوجه ریخته و خوب هم میزنیم تا رب گوجه در آب حل شه.

قدم بعدی اینه که برنج رو در اون ریخته و با در نظر گرفتن نوع برنج آبکش میکنیم (معمولاً واسه پلو مخلوط برنج رو کمی خشک تر بر می داریم). گوشت چرخ کرده رو با پیاز سرخ شده کمی تفت می دیم و لپه باقلا رو هم اضافه می کنیم.
رب گوجه رو اضافه کرده و خوب هم میزنیم طوری که لپه باقلا له نشه. بعد از اینکه احساس کردیم رب گوجه خوب تفت خورده، برنج آبکش شده رو هم اضافه میکنیم و خوب هم میزنیم. فقط یادتون نره که مقداری برنج ساده واسه ته دیگ کنار بذارین. کف قابلمه مقدار کمی آب، روغن و زعفران ریخته و بعد برنج ساده (یا سیب زمینی حلقه شده) رو قرار می دیم و بعد هم برنج مخلوط رو اضافه می کنیم.
بعد از اینکه برنج بخار کرد، مابقی زعفران آبکرده رو روی برنج ریخته و شعله رو کم میکنیم تا برنج دم بکشه.

اشکنه اسفناج

اشکنه اسفناج یکی از غذاهای محلی استان تهران هستش.

غذایی سالم، کم کالری و بسیار خوش طعم که می‌تونه یه افطار سبک یا واسه کسایی که خیلی وقت ندارن، غذای ارزون و راحتی باشه. مواد نیاز به این شرحه:‌

  • تخم مرغ  ۴ عدد
  •  سیب زمینی ۲ عدد

  • پیاز داغ ۲ قاشق غذاخوری

  • آرد  ۱ قاشق غذاخوری
  • اسفناج ریز ریز شده ۱ لیوان
  • آب سماق به مقدار لازم

 

  • نمک، فلفل و زردچوبه  به مقدار لازم

 

  •  آب ۵ استکان

روش درست کردن به این صورته که پیاز داغ که درست شد، آرد، اسفناج، فلفل و زردچوبه رو ریخته و بعد از چند ثانیه آب رو اضافه کنین. جوش که اومد سیب زمینی رو بریزین تا نیم پز شه.
۳ تا از تخم مرغا رو هم زده و با نمک بریزین، بعد از ۲ الی ۳ دقیقه جوش، باقی تخم مرغا رادرسته و به آرومی در ظرف بندازین تا بپزن. در آخر  اگه دوست داشتین، آب سماق رو اضافه کنین.

آش شله قلم کار

آش شله ‌قلمکار تهران، از معروف‌ ترین و محبوب‌ ترین آش‌ های ایرانیه. آشی که به خاطر وجود چند نوع حبوبات و سبزیجات جور واجور، بسیار مقوی بوده و ارزش غذایی بالایی داره.
آش شله قلمکار تهران، بسیار مقوی بوده و پر زحمت و وقت‌ گیره. مواد لازم جفت و جور آش شله قلم کار به این شرحه:‌

  • گوشت قرمز ۵۰۰ گرم

 

 

  •  گندم ۱ لیوان

 

 

 

    •  عدس ۲ لیوان

 

 

    •  نخود ۱ لیوان

 

  •  لوبیا چیتی ۱ لیوان
  •  برنج ۱ لیوان

 

 

  •  سبزی آش ۱ کیلوگرم

 

 

  •  ترخون ۵ قاشق غذاخوری

  •  پیاز ۵ عدد

  •  کشک و نعنا مقداری

روش درست کردن به این صورته که اول از یه روز قبل، حبوبات رو خیس میکنیم و بعد روی گاز قرار می دیم تا به آرومی  مغز پخت شه. گندم، عدس، نخود و لوبیا رو خیس میکنیم و در این مدت آب حبوبات رو چند بار تعویض کنین تا نفخ حبوبات از بین بره. بعد پیازها رو خلالی خرد کنین و با مقداری روغن تفت بدین تا نرم شه و طلایی رنگ شه.

گندم رو داخل قابلمه ای بریزین و چند لیوان اب اضافه کنین و بذارین حدود ۲ ساعت بپزه تا نرم شه.
نخود و لوبیا رو هم داخل قابلمه دیگری بریزین و چند لیوان آب اضافه کنین و روی حرارت بذارین تا بپزن و نرم شن. گوشت رو خرد کنین و همراه با ۱ پیاز ، چند حبه سیر و چند لیوان اب داخل قابلمه ای بریزین و ۱ ساعت روی حرارت متوسط بذارین تا بپزه و نرم شه (می تونین مقداری چربی هم به گوشت اضافه کنین تا آش خوشمزه تر شه).

در قدم بعدی، پس از پخت گوشت رو ریش ریش کنین و اب گوشت رو صاف کنین و واسه آش کنار بذارین. عدس و برنج رو داخل قابلمه ای بریزین و روی حرارت بذارین تا بپزن و نرم شن. سبزی آش رو ساطوری کنین (ریز خرد کنین) و همراه با ترخون به مواد اضافه کنین و پس از نیم ساعت گندم و نخود و لوبیای پخته، نصف پیاز داغ، گوشت ریش ریش شده، آب گوشت، نمک و فلفل مشکی رو به اون اضافه کنین.

به مقدار لازم آب جوش اضافه کنین (اونقدر آب اضافه کنین که بتونین مواد رو خیلی راحت هم بزنین) بعد گرما رو ملایم کنین و در قابلمه رو ببندین و حدود ۲ – ۳ ساعت اجازه بدین اش جا بیفته. آش رو در ظرف بکشین و همراه با پیاز داغ و نعنا داغ و کشک تزیین و سرو کنین (می تونین چند قاشق کشک با اش مخلوط کنین)..

اگه شما مخاطب گرامی هم با بقیه غذاهای پایتخت آشنا هستین، نظرات خود رو از راه کامنت یا کانالای ما در شبکه های اجتماعی در اختیار ما بذارین.

این مقاله را هم بخوانید :   چگونه در آشپزخانه خود باغچه پیتزا درست کنیم؟